Skatterättsnämnden slog den 21 februari fast att samfällighetsföreningar är momspliktiga när den tillhandahåller tjänster till sina medlemmar mot ersättning. Beslutet ändrar en äldre praxis som hittills varit gällande sedan urminnes tider.
Skatterättsnämnden delar därmed Skatteverkets ställningstagande från den 15 februari 2022 om att en samfällighetsförening som tillhandahåller tjänster mot ersättning är en ekonomisk person som är momspliktig. Skatteverkets omprövning av praxis skedde efter en vägledande dom i Europa-domstolen (WEG Tevesstraße, C‑449/19, EU:C:2020:1038).
Skatteverket ansåg bl.a. i sitt ställningstagande att en samfällighetsförening bedriver en självständig ekonomisk verksamhet när den fortlöpande förvaltar gemensamhetsanläggningen mot ersättning. Förhållandet att föreningen tillkommit genom ett anläggningsbeslut förändrar inte saken. När föreningen omsätter varor och tjänster gör den det i egenskap av beskattningsbar person och Skatteverket anser därför att en samfällighetsförening som har en högre årsomsättning än 80.000 kr ska debitera moms på de uttaxeringar som sker till föreningens medlemmar (2 kap. 1 § tredje stycket 1 mervärdesskattelagen:1994:200). Skatteverkets ställningstagande överklagades till Skatterättsnämnden som nu alltså gått på Skatteverkets linje, även om nämndens ordförande och två ledamöter var skiljaktiga.
Skatterättsnämndens besked har dock överklagats till Högsta Förvaltningsdomstolen men HFD:s eventuella avgörande kommer förmodligen dröja till 2024 eller ännu senare,förutsatt att domstolen medger prövningstillstånd. Riksförbundet Enskilda Vägar (som är samfälligheternas ”riks- och intresseorganisation”) rekommenderar nu därför alla sina medlemmar att inte avvakta med att momsregistrera sig. Skulle HFD kommer fram till en annan bedömning än Skatterättsnämnden kan samfällighetsföreningarna göra retroaktiva rättningar.
Vad innebär detta då för oss i Hökens samfällighetsförening?
Styrelsen har hittills valt, på Riksförbundet Enskilda Vägar (REV) inrådan, att avvakta med momsregistreringen tills ett utslag i Skatterättsnämnden meddelats. I och med ovan besked kommer vi nu momsregistrera föreningen retroaktivt från den 1 januari 2023. Det innebär också ett arbete med att uppdatera föreningens kontoplaner, ingående och utgående moms måste börja bokföras, momsdeklarationer ska lämnas in till Skatteverket, momsinbetalningar göras och så vidare…
För föreningens medlemmar innebär beslutet egentligen inte så stora förändringar, föreningen ”säljer” ju inga egna tjänster till medlemmarna utan vi köper i vår tur in tjänsterna från olika leverantörer exempelvis: värmeleveranser från SFAB, vatten från kommunen, el från Vattenfall, snöröjning från R3N, kabel-tv från Tele2 och så vidare. På det stora hela kommer vi därför kunna kvitta utgående mot ingående moms och i slutänden blir det alltså endast ett slags nollsummespel.
När det gäller fonderingar till underhålls- och förnyelsefonderna kommer uttaxeringen beläggas med moms och den blir sedan innestående fram tills att föreningen köper in tjänster eller varor med fonderade medel. Man kan säga att medlemmarna kommer förskottsinbetala moms för våra fonderade medel som sedan kommer oss tillgodo när vi köper in tjänster och varor exkl moms för att t.ex. renovera eller reparera.
När det gäller arvoden till styrelsens ledamöter kommer vi inte kunna kvitta ingående moms. Ett styrelseuppdrag är ju ingen tjänst föreningen köper in från ett företag utan en ersättning till styrelsens ledamöter som uttaxeras till medlemmarna genom debiteringslängden. ”Kostnaderna” för styrelsearvoden kommer därför att öka med 25%.
Den största negativa konsekvensen i och med Skatteverkets nya praxis är egentligen att föreningens ekonomiska administration ökar mångdubbelt. Det orskar dessutom extra administration hos Skatteverket utan att det ger staten ökade skatteintäkter. Skatteverket har samtidigt visat på en stor oförståelse om hur en samfällighet fungerar. För oss och för många andra samfälligheter är det svårt att förstå varför Skatteverket så angeläget genomdrivit denna förändring…
Mer information
Här finns mer information att läsa:
Moms i en samfällighetsförening (Skatteverkets hemsida)
Förhandsbesked om mervärdesskatt för samfälligheter (Skatterättsnämndens hemsida)
Samfällighetsföreningar blir momsskyldiga (Villaägarnas hemsida)
Kan man tolka texten ”När det gäller fonderingar till underhålls- och förnyelsefonderna kommer uttaxeringen beläggas med moms och den blir sedan innestående fram tills att föreningen köper in tjänster eller varor med fonderade medel. Man kan säga att medlemmarna kommer förskottsinbetala moms för våra fonderade medel som sedan kommer oss tillgodo när vi köper in tjänster och varor exkl moms för att t.ex. renovera eller reparera.” som att moms som tas ut år1 behöver inte momsredovisas år1 UTAN först då fondmedel utnyttjas exvis. år3 ?
Hej, nej så fungerar det inte tyvärr.
Det är vid uttaxeringstillfället som momsen påförs, alltså på samfällighetsavgiften som debiteras medlemmarna kvartalsvis. Det blir en utgående moms som redovisas och inbetalas till Skatteverket. När samfälligheten sedan gör ett inköp av varor eller tjänster kan vi dra av den ingående momsen.