Värmeläckaget är åtgärdat

I december månad förra året började plötsligt stora volymer vatten försvinna ur det slutna fjärrvärmesystemet från Vråkens undercentral. Normalt sett ska vattenförlusten vara nära noll, men plötsligt uppgick förlusten till 100-150 liter per dygn. En sådan stor vattenförlust indikerar att ett ganska stort läckage inträffat och genast startade en felsökning. När det var som värst försvann 200 liter vatten ur systemet per dygn och sammanlagt beräknas att så mycket som 15 kbm fjärrvärmevatten har läckt ut.

Ett första upprop bland medlemmarna gav inget resultat. Inget som kunde misstänkas vara orsaken rapporterades in. Men eftersom allt mer vatten fortsatte försvinna spårlöst startade Leif Svärd och Leif Berggren med flera en utökad kontroll av krypgrunderna på Vråkstigen men inte heller den felsökningen gav något resultat. Därefter började de sista fastigheterna undersökas, så när som på en fastighet, men inte heller inspektionen av krypgrunderna på Hökstigen resulterade i att något misstänkt hittades.

När den absolut sista fastigheten till slut kunde kontrolleras, i mars månad, upptäcktes en läckande packning i en rörskarv i krypgrunden, men inte packningen vid värmemätaren som tidigare gäckat oss, utan en annan packning. Nu har en fackman åtgärdat läckaget och värmesystemet fungerar nu utan anmärkning igen. Den första rapporten gav vid handen att läckaget troligen uppstått till följd av ett icke fackmannamässigt ingrepp i systemet i samband med en omfattande husrenovering.

Samtidigt som vi drar en lättnadens suck över att läckaget inte uppstått under mark, vilket lätt kunnat resultera i mycket höga reparationskostnader, är styrelsen besvärad över att ingrepp fortsätter göras i gemensamhetsanläggningen trots tydlig information om att så inte är tillåtet. På föreningens hemsida finns all information om vad som gäller, vilket ansvar du som fastighetsägare har och vad konsekvenserna kan bli om man trots detta gör otillåtna och icke fackmannamässiga ingrepp i gemensamhetsanläggningen. Styrelsen kommer nu diskutera hur reglerna och informationen med eftertryck ska kommuniceras ut.

När ett läckage uppstår tvingas vi fylla på systemet med nytt syrerikt vatten. Detta är belastande både för rörsystemet under mark samt i fastigheternas rörsystem och element. Det orsakar även luft i systemet och i elementen med driftstörningar till följd. Att fylla på vatten är inget vi vill göra men en åtgärd vi tvingas till när vatten försvinner, i annat fall skulle värmedistributionen helt upphöra. Det innebär också att föreningens driftansvariga tvingas göra dagliga kontroller i undercentralen och hade vi inte haft medlemmar som tagit på sig denna ansvarsfulla uppgift hade kostnaderna för föreningen kunnat uppgå till tiotusentals kronor om vi som exempel tvingats anlita servicepersonal från SFAB istället. Det är något att tänka på!…

Till sommaren, när fjärrvärmen ändå inte behövs, planerar vi installera avstängningsventiler på strategiska platser så att sektioner av det stora värmesystemet kan stängas av vid driftstörningar. Det underlättar felsökningen och om ett omfattande läckage uppstår någonstans kan då förhoppningsvis bara den berörda delen av slingan stängas ned istället för att värmedistributionen till alla fastigheter upphör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *