Välkommen till Hökens Samfällighet

Välkommen till oss på Vråk- och Hökstigen i Salem. Oavsett om du precis köpt en fastighet på någon av stigarna eller om du snart ska eller har flyttat in, här hittar du viktig och praktiskt information.

Hökens samfällighetsförening

Fastigheterna på Vråk- och Hökstigen bildar Hökens samfällighet som tillsammans äger flera tillhörande gemensamhetsanläggningar. Samfälligheten förvaltas av en förening till vilken medlemskapet är obligatoriskt enligt lag. När du flyttar in i din nya fastighet på Vråk- eller Hökstigen blir du också automatiskt medlem i samfällighetsföreningen och medlemskapet består så länge som du äger din fastighet och kan inte uträdas på annat vis än genom att sälja och flytta härifrån. Som medlem äger du rätt att nyttja samfällighetens gemensamma anläggningar och du delar solidariskt på föreningens gemensamma skötsel- och underhållskostnader med 1/51 del.


Det första du bör göra..

En av det första saker du ska göra när du köpt din nya fastighet men senast innan du flyttas in, är att kontakta föreningens styrelse (via kontaktformuläret) och lämna dina kontaktuppgifter, telefonnummer och e.postadress. Dessa uppgifter är viktiga för styrelsens kommunikation med dig.

När dina kontaktuppgifter är registrerade kommer du få inloggningsuppgifter till hemsidan och med hjälp av dessa kan du sedan logga in och ta del av mer detaljerad information om hur saker och ting fungerar i din fastighet och i förening samt ett nyhetsflöde med aktuella händelser.

Vi rekommenderar också att du inför ägarskiftet också kontrollerar så att inte din nya fastighet har obetalda skulder till föreningen såsom exempelvis uteblivna kvartalsavgifter eller ackumulerade försenings- och inkassoavgifter. Vid ägarskifte tar du som ny ägare solidariskt över fastighetens exekutionstitel och eventuella oreglerade skulder hos föreningen eller Kronofogdemyndigheten kommer belasta dig som ny fastighetsägare. Information om eventuella skulder kan erhållas av föreningens styrelse men vi lämnar endast ut information om skulder till dig som har undertecknat ett överlåtelseavtal eller till en registrerad mäklare som kan uppvisa ett försäljningsuppdrag.


Avgifter

Samfällighetsföreningens totala utgiftsstat under verksamhetsåret uttaxeras på dess medlemmar. En gång i kvartalet faktureras fastighetens individuella värme- och vattenförbrukning samt samfällighetens gemensamma drifts- och underhållskostnader såsom t ex elkostnad för vägbelysning och undercentraler, snöröjning, renoverings- och investeringskostnader och annat som årsstämman beslutat.

Kvartalsavgiften ska vara inbetald till samfällighetens postgirokonto senast den sista dagen i mars, juni, september och december månad i förskott för det kvartalet avgiften gäller. Avgiftens storlek för just din fastighet framgår av debiteringslängden som beslutas av föreningsstämman och beloppet framgår på faktura som skickas ut ett par veckor innan förfallodagen. Föreningen tillämpar också påminnelse- och inkassoavgifter enligt inkassolagen (1981:739) och obetalda skulder överlämnas till Kronofogdemyndigheten för verkställighet och indrivning av skulden.

Till de som har anmält en e-postadress till styrelsen skickas en elektronisk faktura ut direkt av föreningens redovisningsbyrå. För fakturautskick med post tillkommer en aviavgift som uppgår till 23 kronor plus aktuellt brevporto (50 gram) hos Postnord.


Styrelsen förvaltar föreningen

Samfällighetsföreningens styrelse väljs av årsstämman. Styrelsens uppdrag är att förvalta föreningens gemensamma anläggningar och ekonomiska förehavanden, upprätta föreningens budget, sköta vatten- och värmeavläsning, debitera kvartalsavgifter, teckna avtal för snöröjning och utföra de uppdrag som beslutas av årsstämman. Styrelsens ledamöter nomineras av en valberedning enligt vad som sägs i stadgarna. Styrelsen sammanträder vanligen 7-10 gånger per år.

På årsstämman behandlas föreningens förvaltning, balans- och resultaträkningar, revision, budget och debiteringslängd, motioner och förslag. Kallelse skickas ut 14 dagar i förväg. Motioner till stämman ska vara inlämnade till styrelsen senast den 31 januari. En motion kan innehålla en fråga, en idé eller ett förslag som rör samfälligheten och som ska beslutas av stämman.


Värme och vatten

Samfälligheten har fjärrvärme från Södertörns Fjärrvärme som uppvärmningsform och det är inte tillåtet att byta till annan uppvärmningsform. Distributionen sker via två undercentraler som förser fastigheterna med värme och vatten, i ditt hus finns därför endast inkommande rör med avstängningsventiler samt vatten- och värmemätare. Fastigheterna har ingen egen värmeväxlare.

Fastighetens värme- och vattenförbrukning mäts individuellt för varje fastighet och den årliga förbrukningen debiteras genom kvartalsavgiften. Det innebär att du kan själv påverka din avgifts storlek genom att vara sparsam med din förbrukning. Vid varje verksamhetsår sker en ekonomisk avstämning mot budgeten och eventuellt en justering av avgiften.


El

Vattenfall är nätägare och varje fastighet har en egen elmätare. Du tecknar själv erforderliga elavtal med önskad eldistributör. Fastighetens anläggnings-ID står angivet på elräkningen.


Bredband och TV

I fastigheterna finns bredband och kabeltv-nät från Tele2 framdraget med central distribution. Samfälligheten har ett gruppavtal vilket ger ett grundläggande utbud av TV, bredband och telefoni som debiteras via kvartalsavgiften. Därtill finns möjlighet att köpa mer bandbredd, fler tv-kanaler och andra tjänster direkt från Tele2 med gruppavtalsrabatt. Läs mer om aktuellt utbud och teckna abonnemang på www.tele2.se. För mer information om gruppavtalet, kontakta styrelsen.


Sophämtning

Sophämtning sker vid egen tomtgräns och är obligatorisk. Varje fastighet abonnerar på sophämtningen från Södertörns Renhållning som erbjuder flera olika tjänster. För mer information, se https://www.srvatervinning.se/


Skötsel av området

Vi har ett gemensamt ansvar att hålla det rent och snyggt i området. Alla fastigheter på Vråk- och Hökstigen har delats in i s.k. miljögrupper som i korthet innebär att man vart tredje år har ett utökat ansvar för områdets skötsel. Det innebär även att man anordnar vår- och höststädningar där alla medlemmar förväntas delta och hjälpa till efter bästa förmåga, Ofta avslutas dagen med korvgrillning och samkväm..

Dessa dagar är ett utmärkt tillfälle att lära känna alla dina grannar.


Grannsamverkan

Tyvärr drabbas även vi av inbrott och skadegörelse ibland även om det är relativt sällsynt. Vi kan alla förebygga brott genom vaksamhet och att vara nyfiken. Inom föreningen har vi grannsamverkan vilket innebär att vi hjälper våra grannar att se efter deras egendom när dom är bortresta, vi är uppmärksamma på händelser utanför det normala och vi polisanmäler alla brott, stora som små..

Att du håller dina kontaktuppgifter i grannsamverkanslistan uppdaterad är väldigt viktigt om grannar eller styrelsen snabbt behöver komma i kontakt med dig medan du är bortrest. Det kan t ex ha inträffat något akut med värme-, vatten- eller avloppsnätet som gör att vi behöver tillträde till krypgrunden under din fastighet. Tänker du vara bortrest ett längre tag, lämna gärna en extranyckel till någon granne så är du på säkra sidan.


Fordonstrafik och parkering

Fordonstrafik är tillåten på stigarna men tänk på att din hastighet ska anpassas efter sikt och andra omständigheter. I området finns gott om lekande barn och skymda platser. Föreningen har gemensamt beslutat att hastighetsbegränsningen ska vara 10 km/h. Vi förutsätter att alla kör försiktigt!

Parkering av egna fordon ska i ske på egen tomt eller i eget garage. På varje gata finns ett mindre antal besöksparkeringar men dessa är reserverade för våra gäster. Det är inte tillåtet att parkera på våra grönytor eller på ett sätt som hindrar andras framkomlighet. Tänk också på att aldrig parkera på ett sätt som kan hindra utryckningsfordon, det kan vara fråga om fara för liv eller egendom.


Med detta önskar vi i styrelsen dig hjärtligt välkommen till Vråk- och Hökstigen och vi hoppas att du kommer trivas här.