HFD: Skatteverket har gjort fel

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) slog i dagarna fast att samfällighetsföreningar som uttaxerar bidrag av sina medlemmar för driften av gemensamhetsanläggning, inte gör en transaktion som är föremål för mervärdesskatt (mål nr. 1536-23).

HFD river därmed upp Skatterättsnämndens nästan två år gamla ställningstagande om att alla samfällighetsföreningar ska redovisa moms och återställer rättsläget till vad som var gällande för två år sedan.

Det innebär dock inte att alla samfällighetsföreningar nu per automatik nu blir momsbefriade utan det beror helt och hållet på vilka transaktioner som samfälligheten gör. Så exakt vad som kommer gälla för just vår samfällighetsföreningen återstår att se men någon form av förändring kan vi nog förvänta oss.

Domen kommer nu analyseras av Skatteverket som dock kort konstaterar att man helt enkelt gjort fel. Skatteverket kommer därefter publicera nya riktlinjer och i förekommande fall riktad information till de tusentals samfällighetsföreningar som hunnit momsregistrerat sig.


Läs mer:

https://www.domstol.se/globalassets/filer/domstol/hogstaforvaltningsdomstolen/2024/domar-och-beslut/1536-23.pdf

https://www.revriks.se/nyheter/2024/skatteverkets-bedomning-var-fel-samfallighetsforeningar-ar-inte-momsskyldiga/

https://samfalligheterna.se/senaste-nytt-samfallighet-inte-momsskyldiga/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *