Höjda avgifter, vad beror det på?

Sedan kallelsen till föreningsstämman distribuerades har flera medlemmar reagerat på att avgiften höjts väldigt mycket och det finns naturligtvis många frågor om vad det här beror på. Vi har också en del nyinflyttade medlemmar som kanske aldrig fått det förklarat för sig hur vårt system fungerar. Så här kommer ett försök till en liten förklaring om hur arbetet går till och hur debiteringslängden tas fram i budgetarbetet.

Att avgifterna ökat förhållandevis mycket i år beror i första hand på att både Salems Kommun och Södertörns Fjärrvärme kraftigt höjt sina priser på vatten och fjärrvärme i år, vilket vi tidigare kunnat rapportera om.

När styrelsen inför stämman bereder och budgeterar för årets kvartalsavgifter görs en budget på hur mycket vatten och fjärrvärme vi tror var en och kommer förbruka under året och vad SFAB och Salems Kommun kommer fakturera till samfälligheten. Prismodellerna är väldigt komplicerade så de kommer vi inte ge oss på att försöka förklara.

Den förväntade totalkostnaden för fjärrvärme och vatten tillsammans med de budgeterade fasta kostnaderna för samfälligheten, utgör föreningens utgiftsstat. Staten uttaxeras sedan till alla medlemsfastigheter och fördelas enligt andelstal, typ av hus, den förväntade förbrukningen av värme och vatten, beräkning av förluster och så vidare (inkomststaten). Den budgeterade individuella förbrukningen baseras i sin tur på statistiska data om fastighetens historiska förbrukning så det ligger mycket mer arbete bakom än bara en kvalificerad gissning. Resultatet på sista raden blir till slut fastighetens kvartalsavgift som ingår i debiteringslängden och som också framgår av fakturan som ni får i er mailbrevlåda.

Nu höjdes ju som sagt priserna på både fjärrvärme och vatten ovanligt mycket i år och hur mycket höjningen slår igenom för var och en beror av hur mycket fjärrvärme och vatten som fastigheten beräknas förbruka under året. De kraftiga prishöjningarna gör dock att mer eller mindre alla, oavsett hur mycket eller lite man förbrukar, får en höjd avgift i år men för den som förbrukar mer märks givetvis höjningen av mer. Det är dock så att de fasta avgifterna procentuellt sett höjts mer jämfört de rörliga avgifterna så även den som är väldigt sparsam med både fjärrvärme och vatten får också tyvärr se sin avgift kraftigt höjd.

I samfälligheten betalar vi ju som ni förhoppningsvis redan vet, kvartalsavgiften i förskott. Som exempel avser den avgift som förfaller till betalning nu i mars alltså uttaxeringen för det andra kvartalet i år och så vidare.

En del har frågat om varför avgiften för andra kvartalet är mycket högre än avgiften för det tredje, fjärde och första kvartalet (nästa år) och vad det beror på. Man kan förklara detta med att avgiften för årets första kvartal betalades ju i förskott den sista december förra året och den ingick därför i förra årets budget och debiteringslängd. Men då SFAB höjde priserna redan från den 1 januari i år så uppstår ett underskott mellan utdebiterat belopp (den sista december) och vad fjärrvärmen egentligen kostade, det blev dyrare helt enkelt. Och under vintern, när efterfrågan är som högst, är givetvis fjärrvärmen också som dyrast, oaktat prishöjningar. Så den förhöjda avgiften beror alltså på att att avgiften, utöver kvartalets budgeterade kostnad för värme och vatten också inkluderar en retroaktiv mellanskillnad mellan uttaxerat belopp och vad fjärrvärmen egentligen kostade för det första kvartalet. Att avgiften blev extra hög i år beror alltså i mångt och mycket på SFABs stora prishöjning den 1 januari i år.

Vid avräkningen, som också ingår i fakturan som faller till betalning sista mars, tittar vi på fastighetens förbrukning under hela förra året och jämför med vad som uttaxerats, vad som var och en har betalat in till föreningen och vad SFAB och kommunen fakturerade samfälligheten. Eftersom vi läser av varje fastighets mätare görs en avstämning på individuell nivå, den som förbrukat mer fjärrvärme och vatten än vad man betalat för förra året, får lägga till en slant och den som förbrukat mindre får pengar tillgodo. Avstämningen kan av naturliga skäl inte göras förrän förbrukningsåret passerat och därför sker regleringen på fakturan för det andra kvartalet.

Kanske blev ni inte speciellt klokare av detta inlägg men det är i vart fall ett litet försök att förklara varför avgifterna och kostnaderna ökat mer i år jämfört tidigare år. Som tur är har Leif Svärd skött om både budgetarbetet och avräkningen för föreningens räkning under många många år och gör det med stor precision. Det är en trygghet i sig. Tänk också på att samfälligheten inte ”tar in någon vinst”, det som SFAB, kommunen och alla andra fakturerar samfälligheten är den summan som uttaxeras, varken mer eller mindre.

3 tankar på “Höjda avgifter, vad beror det på?”

  1. Frepp, beroende på om och vilka funderingar du har kring din/er samfällighetsavgift, debiteringslängden, höjda avgifter, så hjälper vi dig gärna med ett kortare svar som addresserar just dina funderingar. Skicka din fråga via mail till Styrelsen@hoken.nu !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *